کالای خطرناک چیست؟
کالاهای خطرناک کالاهایی هستند که در زمان جابجایی، بارگیری، نگهداری و تخلیه، موجب ایجاد خسارت هایی مثل انفجار و آتش سوزی شوند. کالاهای خطرناک باعث ایجاد خطرات مخرب برای محیط زیست، سلامتی افراد و خسارات مالی میشوند. کالاهای خطرناک یا همان (Dangerous Goods) در حمل و نقل، انواع مختلفی دارند. که ما در قسمت زیر به آنها اشاره میکنیم.
انواع کالاهای خطرناک
- کالاهای خطرناک پنهان
- کالاهای خطرناک ممنوعه
- کالاهای خطرناک قابل پذیرش برای حمل هوایی
کالاهای خطرناک پنهان
در برخی موارد ممکن است، مسافران، کادر پرواز و یا فرستنده بار، اطلاعی از خطرناک بودن بارها و کالاهای خود ندارند. فرایند شناسایی و تعیین کالاهای خطرناک کار چندان ساده ای نمیباشد به همین علت باید همیشه آگاهانه و بسیار با دقت عمل کرد. به عبارتی، در فرآیند تشخیص و پذیرش بار، باید به صورتی دقیق عمل کرد که بغیر از کالاهای مجاز، هیچگونه کالای خطرناکی توسط هواپیما، حمل نشود.
- وسایل باتری دار (باتری تر یا باتری لیتیومی)
- تجهیزلت آزمایشگاهی (اکسید کننده ها، مواد سمی و…)
- لوازم اتومبیل (باتری تر، باک سوخت حاوی سوخت و…)
- لوازم خانگی (مایعات قابل اشتعال، چسب ها، کبریت و…)
- تجهیزات اردوگاهی (کپسول گاز، کبریت، قرص الکل جامد و…)
- تجهیزات غواصی (چراغ قوه حاوی باتری، سیلندرهای هوا و…)
- تجهیزات هواپیما (جلیقه نجات، قطعات یدکی هواپیما، کپسول آتش نشانی و…)
- مواد شیمیایی (مایعات یا جامدات قابل اشتعال، انواع پاک کننده های سطوح، مواد سمی و…)
- جامدان مسافر (کبریت، گاز پاک کن، اسپری، فندک، لوازم عکاسی، انواع مختلف رنگ و دارو، غذای فریز شده و…
- جعبه ابزار…
کالاهای خطرناک ممنوعه
کالاهای خطرناک ممنوعه، کالاهایی هستند که حمل و نقل آنها به روش حمل و نقل هوایی، به طور کلی و در هرحالت ممنوع میباشد. از این قبیل کالاها میتوان به مواردی همچون اکثر مهمات و مواد منفجره اشاره کرد. همیشه مراقبت هایی خاص برای پیشگیری از پذیرش کالاهای خطرناک ممنوعه برای حمل هوایی وجود دارد.
کالاهای خطرناک قابل پذیرش برای حمل هوایی
کالا های خطرناک قابل پذیرش در حمل هوایی، با رعایت برخی شرایط و ضوابط خاص و در بسته بندی های خاص و متناسب، میتوانند به صورت کارگو (Cargo) ارسال شوند. این دسته از کالاهای خطرناک را نمیتوان با چمدان های همراه مسافر و یا خدمه پرواز ارسال کرد.
دسته بندی کالاهای خطرناک
- گازها (Gases)
- مواد خورنده (Corrosive)
- مواد منفجره ( Explosives)
- جامدات قابل اشتعال (Flammable Solids)
- مایعات قابل اشتعال ( Flammable Liquids)
- مواد رادیو اکتیویته ( Radioactive Material)
- مواد سمی و عفونی (Toxic & Infectious Substances)
- مواد اکسیدکننده و پراکسیدهای آلی( Oxidizing Substances and Organic Peroxides)
- سایر مواد خطرناک مثل موادی که خطرات مخرب زیست محیطی دارند.
روش های حمل و نقل کالاهای خطرناک
نحوه حمل کالاهای خطرناک
حمل و نقل کالای خطرناک از جمله مواردی است که باید در نکات آن بسیار دقت و توجه شود تا بتوان از بروز خطرات احتمالی و حوادث جلوگیری کرد. حمل کالاهای خطرناک به روش حمل و نقل زمینی و حمل و نقل ریلی، حوادث رانندگی را در پی دارد. اگر کالاهای حمل شده جزء کالاهای خطرناک باشند، احتمال ریختن کالاها وجود دارد که به خطراتی نظیر سوختگی شیمیایی، آتش سوزی، انفجار و آسیب به محیط زیست منجر میگردند.
کالاهای خطرناک مواد مایع یا جامد و مواد حاوی آنها هستند که دسته بندی آنها بر طبق معیارهای توافق بین المللی انجام میگیرد و هنگام حمل احتمالا خطرناک هستند. دسته بندی کالاهای خطرناک با توجه به خطرات آنها، انجام میشود.
محدودیت های حمل و نقل هوایی کالاهای خطرناک
- حمل و نقل برخی از کالاهای خطرناک، فقط با هواپیماهای باری (Cargo Aircraft Only) قابل حمل است.
- ممکن است کشورها و شرکت ها، ممنوعیت و محدودیت های بیشتری نسبت به مقررات یاتا وضع کنند، که به آنها Variation میگویند.
- در حمل و نقل هوایی، حمل برخی از کالاهای خطرناک ممنوع میباشد. برخی از کالاهای خطرناک را به دلیل خطر بیش از حد، تحت هیچ شرایطی نمیتوان با هواپیما حمل کرد.
- حمل برخی از کالاهای خطرناک در شرایط عادی با هواپیما غیرمجاز و ممنوع میباشد. حمل اینگونه کالاها در شرایط اضطراری و خاص، با تائید مقامات دارای صلاحیت، امکان پذیر است.
جمع بندی
ما در این مقاله درباره ” کالای خطرناک در حمل و نقل ” برایتان توضیحاتی آوردیم. کالاهای خطرناک یکی از انواع کالاهایی است که به روش های مختلف حمل و نقل، حمل میگردند. همچنین درباره انواع کالاهای خطرناک، نحوه حمل کالاهای خطرناک و… را صحبت کردیم. جهت مشاهده سایر مقالات در حوزه حمل و نقل کلیک کنید.
همچنین در شرکت حمل و نقل کالابر خدماتی مثل استعلام قیمت زمینی، استعلام قیمت هوایی، استعلام قیمت ریلی، استعلام قیمت دریایی، فعالیت کریری و… ارائه میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از این خدمات می توانید به www.kalabar.net مراجعه کنید.
No comment