شاید واژه دموراژ را شنیده باشید ولی با معنی و مفهوم آن آشنا نباشید، اما کنجکاو شده باشید که دموراژ چیست و چگونه به وجود میآید؟ ما در این مقاله به تعریف دموراژ و هر آنچه که باید در مورد ان بدانید برایتان مطالبی را ارائه خواهیم آورد. با ما همراه باشید.
واردات و صادرات کالاها یکی از روش های درآمدزایی برای کشورها به شمار میآید. یکی از راه های درآمد زایی که برای دولت ها اهمیت زیادی دارد، صادرات و واردات کالاها میباشد. برای صادرات و واردات به صورت قانونی در کشورهای مختلف، باید از طریق گمرک انجام شود. به همین خاطر واردات و صادرات قوانین و ضوابط خاصی دارد که باید شرکت های بازرگانی از آنها پیروی کنند.
دموراژ چیست؟
دموراژ یکی از هزینه ها در حمل و نقل دریایی است، در واقع دموراژ جریمه دیرکرد عودت کانتینر میباشد که باید توسط صاحب کالا پرداخت شود. یا به عبارتی دیگر دموراژ هزینه حق توقف کانتینر میباشد که هر چقدر زمان توقف کانتینر در گمرک بیشتر شود، هزینه دموراژ افزایش مییابد. در دموراژ همه هزینه ها در قراردادها ذکر و به صورت روز شمار محاسبه میگردد.
هزینه های دموراژ در هر کشور و شرکت کشتیرانی، با سایر کشورها و شرکت های کشتیرانی آنها، قیمت متفاوتی دارد. همچنین هزینه ها نسبت به اندازه کانتینرها متفاوت است.
چگونگی به وجود آمدن دموراژ
بعد از اینکه کالاهای خارجی خریداری شد، اگر حمل و نقل کالاها، از روش حمل و نقل دریایی انجام شود، به کانتینر نیاز میباشد. این کانتینر به به صورت اجاره ای در اختیار خریدار قرار میگیرد و به محض تخلیه کالا، باید آن را برگشت دهد.
با توجه به قرارداد های نوشته شده بین شرکت حامل و خریدار کالا، یک بازه زمانی به اسم فری تایم برای عودت کانتینر مشخص میگردد. بعد از اخذ قبض انبار، اگر بازه زمانی معین شده (FREE TIME) به اتمام برسد، دموراژ به صورت روز شمار شروع میشود.
عواملی که موجب دموراژ می شوند
در تجارت های بین المللی، امکان وقوع هزینه های اضافی، امری غیرقابل اجتناب است، بنابراین بازرگانان باید از شرایط و قوانین تجارت بین الملل آگاهی داشته باشند تا هزینه های اضافی یا دموراژ را به حداقل برسانند.
یکی از هزینه های اضافی برای صاحبان کالا، هزینه دموراژ میباشد که عوامل زیادی در ایجاد آن نقش دارند.
از مهمترین دلایل بروز دموراژ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بروز اختلاف بین شرکت کشتیرانی و مالک کالا
- به مشکل خوردن صاحب کالا از بابت ترخیص کالا از گمرک
- افزایش زمان ترخیص کالا بیشتر از زمان معین شده در قرارداد
- هزینههای معطلی در ترخیص و عدم آگاهی صاحب کالا از آنها
- توقف بیش از حد حامل به دلیل بازرسی کانتینر توسط افراد مختلف
- عدم دریافت سندهای مربوط به ترخیص کالا در زمان معین توسط صاحب کالا
چند راه حل برای جلوگیری از بروز دموراژ
- مسیر و بندر مناسبی انتخاب شود.
- از شرکت های ترخیص کار استفاده شود.
- در زمان تخلیه بار از روش استریپ استفاده شود.
- قبل از سفارش محصول، نمونه محصول دریافت شود.
- قبل از رسیدن بار به مقصد، مراحل ترخیص کالا انجام شود.
- برای تهیه مدارک ترخیص، در قرارداد زمان بیشتری اختصاص داده شود.
- از شرکتهای حمل و نقل که مدت زمان فری تایم بالاتری دارند، استفاده شود.
- از شرکتهای حمل و نقل حرفهای برای رسیدن به موقع کالا و تخلیه بار استفاده شود.
جمع بندی
ما در این مقاله درباره ” دموراژ چیست ” برایتان توضیحاتی آوردیم. دموراژ یکی از هزینه ها در حمل و نقل دریایی است، در واقع دموراژ جریمه دیرکرد عودت کانتینر میباشد. همچنین درباره عواملی که موجب دموراژ میشوند، راه حل های جلوگیری از بروز دموراژ، دموراژ چیست و… را صحبت کردیم. جهت مشاهده سایر مقالات در حوزه حمل و نقل کلیک کنید.
همچنین در شرکت حمل و نقل کالابر خدماتی مثل استعلام قیمت زمینی، استعلام قیمت هوایی، استعلام قیمت ریلی، استعلام قیمت دریایی، فعالیت کریری و… ارائه میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از این خدمات می توانید به www.kalabar.net مراجعه کنید.
No comment