ترانزیت در لغت به معنای جابجایی، عبور و انتقال اشیاء میباشد، که در زبان لاتین به صورت Transit نوشته میشود. بسیاری از افراد ترانزیت و صادرات و واردات را یکی میدانند، اما اصلا آن طور نیست و ترانزیت با صادرات و واردات متفاوت است.
در مبحث ترانزیت، برای فرستادن کالایی از کشور مبدا به کشور مقصد، کالاها در طول مسیر رسیدن به کشور مقصد، از برخی کشور ها (کشور C) ترانزیت شود.
ترانزیت در برخی کشورها، برای کسب درآمد یک منبع مناسب به شمار میرود. اقتصاد در برخی مناطق، کاملا به ترانزیت وابسته است. امارات و سنگاپور، دو نمونه از این کشورها محسوب میشوند. کشور ایران در حیطه ترانزیت در سال های اخیر، پیشرفت چشمگیری داشته است.
جاده ابریشم، جاده ای تاریخی و بسیار معروف است که از ایران هم عبور کرده است، نمونه بارز و مشهوری از ترانزیت در گذشته است.
انواع روش های ترانزیت از لحاظ گمرکی
- ترانزیت داخلی
- ترانزیت خارجی بین المللی
ترانزیت داخلی
ترانزیت داخلی به برخی از جابجایی ها که در دو نقطه گمرکی داخل یک کشور صورت میگیرد، گفته میشود. برای مثال ممکن است وارد کننده یک بار را از گمرک بوشهر در جنوب کشور، وارد کشور میکند و آنها را به یک گمرک در کشور منتقل میکند، به این عمل ترانزیت داخلی گفته میشود.
رایج ترین نوع ترانزیت در کشور ایران، ترانزیت زمینی میباشد که با استفاده از ماشین های زیر انجام میشود:
- تریلی کمپرسی
- ترانزیت چادری
- انواع کامیون های مختلف
ترانزیت خارجی بین المللی
ترانزیت خارجی به معنای عبور کالاها و بارها از یک نقطه مرزی و خروج آن از کشور میباشد. ترانزیت بین المللی یا همان خارجی، به جابجایی کالاها و بارهای مختلف بین دو کشور، گفته میشود. برای نمونه ارسال کالاها از ایران به کشورهای خارجی مثل کانادا، ترکیه، افغانستان و… (به صورت برعکس نیز این مسئله صادق است که به همین روال کالا از سایر کشور ها مثل کانادا، هند، چین و… به ایران وارد میشود.)
ترانزیت داخلی در دو دسته تقسیم بندی میشود:
1- جابجایی از مبدا گمرکی یک کشور (کشور مبدا) به مقصد گمرکی کشور دیگر (کشور مقصد)
2- جابجایی کالاها میان 3 کشور یا بیشتر از 3 کشور.
انواع روش های حمل بار
- ترانزیت ریلی
- ترانزیت دریایی
- ترانزیت هوایی
- ترانزیت جاده ای
ترانزیت ریلی
همانگونه که از نام ترانزیت ریلی پیداست، این نوع ترانزیت به وسیله خطوط ریلی راه آهن توسط قطارهای معمولی یا اکسپرس انجام میشود. یکی از الزامات انجام ترانزیت بین دو کشور، وجود خطوط ریلی میان دو کشور است. از این روی ترانزیت ریلی غالبا بین کشورهایی که مرز زمینی مشترکی دارند، خطوط ریلی میان مرز دو کشور برقرار است. بیشتر کشورهای اروپایی که هم مرز هستند، از ترانزیت ریلی برای جابجایی کالاهای مختلف استفاده میکنند. ترانزیت ریلی نسبت به ترانزیت هوایی و دریایی از بابت هزینه، قیمت مناسب تری دارد اما ترانزیت ریلی محدودیت هایی دارد که همیشه و برای هر مقصد ارسال کالا، قابل استفاده نخواهد بود.
ترانزیت دریایی
ترانزیت داخلی قدمت زیادی دارد و قدیمی ترین نوع ترانزیت در جهان است و از زمان های بسیار گذشته از این روش برای حمل و نقل کالاها بین کشورهای مختلف استفاده میشود. در ترانزیت داخلی، واردات و صادرات نفت و سایر مایعات نیز جریان داشته و این تنها مختص به کالاهای وارداتی یا صادراتی نیست. افراد و تجار برای ارسال و یا دریافت بارها و کالاهای خود، حمل اثاث به کشورهای خارجی و… از روش ترانزیت دریایی استفاده میکنند.
ترانزیت دریایی نسبت به دیگر روش های ترانزیت زمان بیشتری دارد و برای کالاهایی که به حمل و نقل سریع نیاز دارند، مورد استفاده قرار نمیگیرد. وسیله های مورد استفاده در ترانزیت دریایی، کشتی، لنج و قایق هستند. این روش از ترانزیت برای کشورهایی که به دریاهای آزاد دسترسی و یا مرز آبی گسترده ای دارند، مناسب میباشد. روش ترانزیت دریایی، از لحاظ هزینه مقرون به صرفه است و یکی از کاربردهای آن در جابجایی فرآورده های نفتی میباشد که اهمیت بسیاری دارد. همچنین این نوع Transit یکی از بهترین روش ها برای جابجایی کالاهای بزرگ، عظیم الجثه و بسیار سنگین به شمار میآید.
ترانزیت هوایی
ترانزیت هوایی، نسبت به سایر روش های ترانزیت، سریع ترین و پرکاربرد ترین شیوه ترانزیت میباشد. از کالاهایی که با روش ترانزیت هوایی جابجا میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- خرده بار
- خوار و بار
- وسایل منزل
- کالاهای پزشکی
- کالاهای با ارزش
- کالاهای کشاورزی
- سمپل یا نمونه کالا
- مواد و کالاهای دارویی
- کالاهای حساس به زمان
- قطعات و لوازم یدکی خودرو و ماشین آلات
ترانزیت هوایی همان پست هوایی است ( یکی از گونه های حمل هوایی، پست اکسپرس هوایی میباشد، که معمولا برای حمل برخی مدارک و… استفاده میشود.) که از مبدا به مقصد توسط هواپیما جابجا میشود. در ترانزیت هوایی سرعت رسیدن کالاها و بارها به مقصد، بالا میباشد که این یکی از مزیت های این روش ترانزیت میباشد.
ترانزیت جاده ای
ترانزیت جاده ای با استفاده از خطوط جاده ای انجام میشود، که به آن ترانزیت زمینی نیز میگویند. Transit جاده ای، نسبت به سایر روش های ترانزیت، بیشتر برای ما ملموس است.
ترانزیت جاده ای کالاها، به وسیله تریلرهای ترانزیت جاده ای صورت میگیرد. روش Transit جاده ای (زمینی)، روشی مقرون به صرفه و در عین حال پرکاربرد است. این روش در جابجایی کالاها بین کشورهایی که باهم مرز مشترک دارند و یا فاصله جغرافیایی کمی دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور متوسط سالانه بیشتر از 600 میلیون تن کالا از طریق ترانزیت جاده، ترانزیت میشوند. این روش، یکی از بهترین روش های ترانزیت و جابجایی برای کالاهایی که به شرایط نگهداری خاصی نیاز ندارند، میباشد.
عوامل موثر در زمان ترانزیت
در دنیای حمل و نقل و مدیریت سفارشات، زمان حمل و نقل میتواند تحت تاثیر بسیاری از شرایط برنامه ریزی شده و برنامه ریزی نشده مثل تعطیلات کاری، آب و هوای نامناسب، تصادفات، خروج از ریل، اعتصابات کارگری و… باشد. ویژگی های محصول مانند ابعاد، وزن و وضعیت کالاهای خطرناک هم از عوامل تاثیرگذار بر محاسبه قیمت و حالت حمل و نقل میباشد. به همین اندازه هم، موعد تحویل مدنظر مشتری هم بر نحوه تحویل و زمان حمل و نقل تاثیر گذار است. عبارتند از:
- اندازه حمل و نقل
- الزامات تاریخ تحویل
- مکان های تحویل بار
جمع بندی
ما در این مقاله درباره ” ترانزیت چیست ” برایتان توضیحاتی آوردیم. ترانزیت در لغت به معنای جابجایی، عبور و انتقال اشیاء میباشد، که در بیشتر کشورها کاربرد دارد. همچنین درباره انواع روش های ترانزیت، عوامل موثر در زمان ترانزیت، ترانزیت چیست و… را صحبت کردیم. جهت مشاهده سایر مقالات در حوزه حمل و نقل کلیک کنید.
همچنین در شرکت حمل و نقل کالابر خدماتی مثل استعلام قیمت زمینی، استعلام قیمت هوایی، استعلام قیمت ریلی، استعلام قیمت دریایی، فعالیت کریری و… ارائه میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از این خدمات می توانید به www.kalabar.net مراجعه کنید.
No comment