فاکتور چیست؟

فاکتور یا اینویس چیست

فاکتور (Invoice)

فاکتور چیست ؟ سیاه خرید یا Invoice نوعی سند تجاری و صورت حساب مهم حاوی اطلاعاتی درباره کالا یا کالاهای فروخته شده است. در زبان لاتین به فاکتور، Invoice (Commercial Invoice) گفته می‌شود. اینویس صورت حسابی می‌باشد که به در آن هزینه های کالاها به حساب خریدار درج می‌شود و همچنین یکی از اسناد و صورت حساب های مهم در تشریفات گمرکی است.

بر اساس قوانین بین المللی حمل و نقل کالا، فاکتور باید در طی تشریفات گمرکی به نام خریدار ثبت شود. البته این سیاهه تجاری یا همان فاکتور، از سوی فروشنده برای خریدار صادر و به نام او زده می‌شود. بعد از تنظیم صورتحساب Invoice از سوی فروشنده، فروشنده باید آن سند را امضا کند و سپس به تائید شخص مسئول این کار در شرکت خود، برساند و بعد فاکتور را برای گمرک ارسال کند. از طرفی دیگر، خریدار کالا در هنگام ترخیص کالا از گمرک کشور مقصد، فاکتور (Invoice) را برای بررسی و تائید ارائه دهد.

اینویس چیست

انواع فاکتور (Invoice)

  • قبض اعتبار (Credit Note)
  • قبض بدهی (Debit Note)
  • پیش فاکتور (Proforma Invoice)
  • فاکتور تجاری (Commercial Invoice)
  • فاکتور خود اظهاری (Self-Billing Invoice)

قبض اعتبار (Credit Note)

Credit Note یا قبض اعتبار زمانی صادر می‌شود که، یا بر اساس توافق مبلغی از فاکتور کسر شود و یا خریدار محصول را پس می‌دهد. قبض اعتبار، کمتر یا برابر با مبلغ فاکتور اولیه صادر می‌شود. ممکن است این مبلغ از سوی فروشنده به خریدار، به صورت مستقیم پرداخت شود و یا اینکه فروشنده در فاکتور های آتی این مبلغ را تصویه کند.

قبض بدهی (Debit Note)

Debit Note یا همان قبض بدهی زمانی صادر می‌شد، که مبلغ مندرج در فاکتور به صورت کامل پرداخت نمی‌گردد. قبض بدهی یا همان Debit Note خود یک نوع فاکتور می‌باشد. قبض بدهی حاوی اطلاعاتی همانند اینویس (Invoice/ فاکتور) است، که هدف آن اعلام مبلغ باقیمانده فاکتور اصلی است.

invoice چیست؟

پیش فاکتور (Proforma Invoice)

پروفرما یا همان پیش فاکتور سندی است که برای اعلام قیمت کالا، شرایط ارائه کالا و خدمت برای خریدار صادر می‌شود. سند پیش فاکتور مبنای تصمیم گیری خریدار بوده و بر اساس تاریخ اعتبار آن خریدار می‌تواند با استناد به اطلاعات مندرج Proferma Invoice اقدام به درخواست کالا / خدمت نماید. پروفرما حاوی اطلاعات فاکتور تجاری است.

فاکتور تجاری (Commercial Invoice)

اینویس یا همان فاکتور تجاری رایج در تبادلات و معاملات تجاری می‌باشد که در آن فروشنده مبلغ کالا/ خدمت خود را به خریدار جهت پرداخت درج می‌نماید.

فاکتور خود اظهاری (Self-Billing Invoice)

فاکتور خود اظهاری یا همان Self-Billing Invoice از سوی خریدار صادر می‌گردد. این فاکتور معمولا زمانی صادر می‌شود که خریدار محصول/ کالای خریداری شده را مصرف نماید و یا اینکه فروشنده انباری را در محل خریدار تهیه می‌کند و خریدار پس از برداشت از این انبار، اطلاعات آن را در Invoice به تامین کننده اعلام می‌نماید.

Self-Billing Invoice یا فاکتور خود اظهاری در مواردی که خریدار از سرویسی در محل کار خود استفاده می‌کند، نیز مشاهده می‌شود. مبلغ فاکتور بعد از اینکه از سوی فروشنده تائید شد، از طرف خریدار پرداخت می‌گردد.

فاکتور یا اینویس چیست

اطلاعات مندرج در فاکتور یا اینویس

  • تعداد کالا
  • قیمت کل کالا
  • قیمت واحد کالا
  • ردیف کالا با خدمات
  • تاریخ فاکتور یا اینویس (Invoice Date)
  • شماره مسلسل، شماره فاکتور، شماره تشخیص
  • درج و توضیحات درباره مشخصات کالا (Description) به طور واضح و دقیق
  • کد تعرفه گمرکی (HS Code) جهت رعایت اصول تجارت بین المللی در Invoice درج می‌گردد.
  • اطلاعات خریدار یا گیرنده (Consignee (Buyer) Information) مثل نام و نام خانوادگی فروشنده، نام کامل شرکت خریدار، آدرس پستی و شماره تلفن
  • اطلاعات فروشنده (صادر کننده/ فرستنده/ Shipper (seller) Information) مثل نام و نام خانوادگی فروشنده، نام کامل شرکت، آدرس پستی و شماره تلفن

انواع فاکتور یا اینویس در حمل و نقل

  • فاکتور یا اینویس کنسولی (Consular Invoice)
  • فاکتور یا اینویس تائید شده (Legalised Invoice)
  • فاکتور یا اینویس گواهی شده (Cerified Invoice)

فاکتور یا اینویس کنسولی (Cosular Invoice)

فاکتور کنسولی نوعی فرم چاپی می‌باشد، که باید از سوی سفارتخانه های کشور صادرکننده/ فروشنده تکمیل، مهر و امضا شود. همچنین هزینه های پرداختی را باید کشور فروشنده متقبل شود. فاکتور کنسولی با توجه به درخواست برخی از کشورهای واردکننده/ خریدار مِن جمله آمریکای جنوبی تهیه و تنظیم می‌گردد.

انواع فاکتور و اینویس

فاکتور یا اینویس تائید شده (Legalised Invoice)

در فاکتور تائید شده یا همان (Legalised Invoice)، صادرکنندگان یا فروشندگان باید تائید و امضاء اتاق بازرگانی منطقه خود را دریافت کنند و همچنین گرفتن تائید و امضاء سفارت یا کنسولگری کشور وارد کننده یا خریدار، الزامی می‌باشد. فاکتور تائید شده (Legalised Invoice) معمولا به درخواست خریداران برخی کشورهای خاورمیانه تهیه و تنظیم می‌شود.

فاکتور  یا اینویس گواهی شده (Cerified Invoice)

در فاکتور گواهی شده یا همان Cerified Invoice، فروشندگان باید کالاهایی که مطابق با موارد مندرج در قرارداد است و از سوی کشور هیچگونه ممنوعیتی ندارند، تائید کنند. به طور معمول فاکتور گواهی شده باید از سوی اتاق بازرگانی منطقه یا یک مقام مسئول، تائید و امضاء گردد.

جمع بندی

ما در این مقاله درباره ” فاکتور چیست ” برایتان توضیحاتی آوردیم. فاکتور یا همان اینویس یکی از اسناد مهم در حمل و نقل داخلی و بین المللی است که در بیشتر کشورها کاربرد دارد. همچنین درباره انواع فاکتور، اطلاعات مندرج در فاکتور و… را صحبت کردیم. جهت مشاهده سایر مقالات در حوزه حمل و نقل کلیک کنید.

همچنین در شرکت حمل و نقل کالابر خدماتی مثل استعلام قیمت زمینی، استعلام قیمت هوایی، استعلام قیمت ریلی، استعلام قیمت دریایی، فعالیت کریری و… ارائه می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از این خدمات می توانید به www.kalabar.net مراجعه کنید.

 

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *